Česta pitanja i odgovori

Šta je Vizol S?

Vizol S su kapi za vlaženje očiju bez konzervansa koje služe ublažavanju smetnji koji se javljaju kod suvog oka.

Šta je suvo oko?

Suvo oko je poremećaj koji nastaje zbog manjka vodene komponente suza i/ili zbog neadekvatnog suznog filma. U zavisnosti od kriterijuma, postoji puno definicija suvog oka, a najčešće se koristi ona koja kaže da je suvo oko poremećaj suznog filma koji se javlja zbog nedostatka suza ili njihovog prekomernog isparavanja, što može izazvati oštećenje površine oka i dovesti do subjektivnih smetnji oka.

Šta uzrokuje suvo oko?

Uzroci mogu biti različiti:

 • dugotrajni rad za računarom
 • nošenje kontaktnih sočiva,operativni zahvat, povreda oka ili prisutnost stranog predmeta u oku,
 • okruženje (centralno grejanje, klima uređaji, fluorescentno svetlo, dim i vetar),
 • poremećaj suznog filma uzrokovan nedostatkom suza ili njihovim obilnim isparavanjem,
 • starenje
 • pol (hormonske promene kod žena tokom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze),
 • lekovi (korišćenje dekongestivnih kapi za oko, za lečenje depresije, povišenog pritiska, za sprečavanje začeća),
 • bolesti (reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače, glaukom).

Zašto kapati Vizol S kapi?

Dva su cilja:

 • ublažavanje smetnji te shodno tome poboljšanje kvaliteta života korisnika
 • sprečavanje mogućih komplikacija, kao što su superinfekcija ili stvaranje ožiljka.

Vizol S kapi mogu uveliko pomoći u ublažavanju smetnji i sprečavanju eventualnih posledica.

Imam li suvo oko?

Suvo oko ima velik broj ljudi, to je smetnja koja može biti vrlo neprijatna i koja može nastati zbog više razloga. Razlozi su ranije navedeni (vidi pod 3). Ali ako imate osećaj peckanja, svraba, neprijatnosti, peska u očima verovatno imate suvo oko. Vizol S kapi mogu pomoći kod tih smetnji, a za tačnu dijagnozu konsultujte oftalmologa.

Da li i ja mogu koristiti Vizol S kapi?

Da, svi ih mogu koristiti ukoliko lekar nije kazao drukčije. Ukoliko nosite sočiva, za vreme nošenja ne preporučujemo upotrebu Vizola S 0,4 zbog gustine proizvoda. Proizvodi Vizol S 0,21 i Vizol S INTENSIVE su pogodniji za vreme nošenja sočiva. Ukoliko imate izrazito suvo oko i želite koristiti Vizol S 0,4 ukapajte ih nakon skidanja sočiva, idealno bi bilo pre spavanja.

Koje Vizol S kapi odabrati?

Zaisno o stepenu izraženosti simptoma, uzroku suvoće i činjenici nosite li sočiva ili ne valja odabrati proizvod idealan za vas.  U tome će vam pomoći dijagnostički alat (link) na našoj stranici.

Ukratko:

 • Vizol S 0,21 koristimo kod blažih smetnji suvog oka, pogodan za upotrebu uz kontaktna sočiva
 • Vizol S 0,4 koristimo kod težih smetnji suvog oka. Ne koristi se uz sočiva. Idealan za noćno vlaženje.
 • Vizol S INTENSIVE koristimo kod smetnji suvog oka različitog stepena, rada na računaru i nadraženog oka. Pogodne su pogotovo ako je oko iziritirano zbog mehaničkog oštećenja (nošenje sočiva, strani predmet u oku, dijagnostički zahvati….). Koristi se uz sočiva.

Koliko puta dnevno mogu ukapavati Vizol S kapi?

Kapi se mogu koristiti više puta dnevno, prema potrebi.
Ukapati 1 - 2 kapi u oko, trepnuti nekoliko puta kako bi se rastvor ravnomerno rasporedio po površini oka. Mogu se koristiti neograničeno dugo jer ne sadrže konzervanse, i zato nisu štetne za primenu na oku.

Šta sadrže Vizol S kapi?

Vizol S kapi za oči sadrže natrijum hijaluronat visokog kvaliteta koji vlaži, podmazuje i normalizuje suzni film.
Vizol S INTENSIVE uz natrijum hijaluronat sadrži i dekspantenol koji obnavlja i štiti površinu oka.

Zašto odabrati Vizol S?

Proizvodi imaju više jedinstvenih karakteristika:

 • Prilagođeni različitom stepenu suvoće oka
 • Bez konzervansa
 • Bezbedni za primenu
 • Brz efekat
 • Moguće koristiti i do 6 meseci nakon otvaranja
 • Pogodan i za decu
 • Inovativan aplikator

Zašto proizvod ne sadrži konzervans?

Konzervans se koristi kako bi se sačuvao proizvod kroz duže vreme međutim on je istovremeno i potencijalni iritans. Glavni uzročnik onečišćenja i promena karakteristika proizvoda su bakterije. Zahvaljujući posebnoj pumpici Vizol S proizvodi ostaju zaštićeni i pristup bakterijama je onemogućen. Na ovaj način proizvod je bezbedan za dugotrajnu primenu i uklonjena je mogućnost iritacije izazvane konzervansom.

Imam problema kod ukapavanja?

Ukapavanje može biti neugodno, naročito zbog refleksa oka koji predstavlja njegovu prirodnu zaštitu.
U uputstvu unutar kutije proizvoda ćete pronaći jednostavne slikovne prikaze kako biste što lakše ukapali proizvod. Pumpica proizvoda je osmišljena na način da pravilno oblikuje kap i izbegne nepotrebne gubitke.

Nosim kontaktna sočiva, mogu li koristiti Vizol S?

Svakako. Prilikom nošenja kontaktnih sočiva preporučujemo Vizol S 0,21, koji se može ukapati i direktno na sočivo kako bi se navlažilo i omogućilo lakše stavljanje. U toku dana može se ukapati više puta kako bi nošenje sočiva bilo čim prijatnije. Ukoliko dođe do iritacije prilikom nošenja sočiva ili do dodatnog naprezanja očiju, preporučujemo dodatnu negu Vizolom S INTENSIVE koji vlaži i obnavlja oštećenu površinu oka. Kod nošenja sočiva ne preporučujemo Vizol S 0,4, njega možete naneti nakon skidanja sočiva za intenzivno noćno vlaženje.

Koristim lekove koje ukapavam u oko, mogu li koristiti Vizol S kapi?

Preporučujemo da se savetujete sa vašim lekarom koji će vam reći kako uklopiti veštačke suze u vašu terapiju. Prilikom ukapavanja vtrebalo bi pričekati barem 15 minuta nakon ukapavanja vašeg leka a pre ukapavanja veštačkih suza. Vizol S proizvodi će ukloniti osećaj suvoće koju može izazvati vaša terapija.

Unutar bočice zaostaje količina proizvoda koju više ne mogu istisnuti?

To je normalna pojava koju smo predvideli. Pumpica će u svakom slučaju istisnuti sve kapi u deklarisanoj količini na bočici kao i u deklarisanom broju kapi. Zaostala količina je normalna kako bi osigurala ispravno funkcionisanje sistema pumpice.

Mogu li Vizol S kapi zamutiti vid?

Da, kod određenih korisnika može doći do trenutnog zamućivanja. Trajanje i intenzitet su individualni i brzo prolazni. Preporučujemo da kad ukapate proizvod par puta trepnete kako bi se proizvod što bolje rasporedio po površini oka.

Mogu li Vizol S proizvode koristiti deca?

Ne postoji starosno ograničenje za upotrebu kapi Vizol S, ali preporučujemo korišćenje nakon treće godine starosti deteta. U slučaju korišćenja kod dece kapi treba koristiti pod nadzorom odrasle osobe. Proizvod čuvati van domašaja dece.

Što je Ectoin®?

Ectoin® je molekul koji proizvode mikroorganizmi koji su otporni na ekstremne uslove (izrazito visoka ili niska temperatura, salinitet,...) kako bi preživeli odnosno kako bi njihove ćelije zadržale vodu i sprečile svoje isušivanje.

Da li je dokazano delovanje Ectoina koji se nalazi u Vizol S ALLERGY kapima?

Postoji više studija koje dokazuju bezbednost i efikasnost Ectoina kako u sprečavanju tako i u ublažavanju simptoma alergije u oku.

Koliko dugo Vizol S ALLERGY štiti oko od simptoma alergije?

Trajanje efekta je individualno. Studija je potvrdila trajanje zaštitnog efekta od 3 sata. Svakako je preporučljivo zaštititi oko od prekomernog izlaganja alergenima (nošenje naočara za vreme boravka na otvorenom, pranje kose i menjanje odeće).

Mogu li se s proizvodom Vizol S ALLERGY koristiti ostale kapi za oči?

Nisu poznate interakcije između Vizol S Allergy kapi za oko i drugih kapi ili masti za primenu u oku. Ako koristite još neki proizvod za primenu u oku, pričekajte najmanje 15 min između primena.

preloader